Friday, January 22, 2010

Musafir: Kembara Anak Jati


"ananda tak sangka kan pulang ke tanah lahir ananda, Ipoh ,Perak. selama ini ananda bermustautin di Selangor.walau lahirnya ananda di Perak tp hilang semua logaht orang Perak takde di lidah ini."lintasan hati ananda bermain.


Embun qariah qabla subuh paling nyaman dihirup,bahang qariah ditengah hari paling panas peluh mengalir,terpaksa bertapa di bawah basement penyejuk badan, udara segar tak bercampur gas,padang rumput yang rata tak berapa.

Setiap hari ananda safar ke kuliah syariah sejauh 1km hingga 1.5km, safar ini mulanya susah, berubah kehidupan madinah kepada kehidupan qariah,mulanya kudrat Allah ini, kaki ananda guna untuk ke kuliah bersama cita2 yang terpahat di hati, kemudian berbasikal.Kuliah nya tak lah mudah yang dikatakan orang, semuanya dalam bahasa arab, setiap hari menelaah kitab tulisan ulama' Al-Azhar,banyak kalimah yang ananda tak tau, kekuatan hafalan ananda diuji. Mohon doa Allah mudahkan jalan pengajian ini.

Ananda bersama rakan cuba memenuhi ruang2 masjid setiap waktu solat. Ruang2 masjid dipenuhi mereka yang mukanya telah berkerut, tapi bercahaya, pencen dan mengabdikan diri pada Allah.

"bagus anak muda di masjid"

"anak2 semua dari mana?

"anak muda sekarang jarang di masjid"

"anak muda datang lah ke rumah"

Mereka terkejut akan ananda dan rakan2, digelar kami anak muda.Kapan kami disambut mesra. Suasana anak muda di qariah tidak ubah dari di madinah. Ada sinar harapan,ada juga bunga layu dan kijang pengecut. Ananda tak beza umur. Anak jati negeri ini.

Ananda dan rakan2 mendidik diri di rumah separuh papan separuh batu.Masakan bangsa dicuba dan dirasa. Unggun api dinyala membakar sampah, asap naik suasana qariah lebih dirasai. Petang makcik dan makcik membakar samapah dilaman. Anak muda berkaki ayam bermain bola di padang, ananda tak terlepas berkaki ayam, berlumpur.Mata ananda melihat couple dan geng qaiah. telinga mendengar pecutan motor anak jati.

Hari berlalu dangan jasad dan ruh bersama anak jati ini. Bumi ini hampir dangan diri. Gunung didaki hingga ke puncak. dilafazkan tak didengar,

"aku anak jati,aku lahir disini,setiap hari aku melihat anak bangsa yang dulunya singa dan bunga cantik, kini kijang dan bunga layu, ramainya anak bangsa, hanya dangan anak bangsa ini tanah ini kan kembali megah, kerajaan islam harapan,iman dan ilmu perlu ditambah,peribadi muslim perlu dibina, jihad dan dakwah jadi agenda, anak jati muslim harapan negeri ini "
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...